TALLER de RITMES TRADICIONALS IBÈRICS *Jornades Sincròniques d’Algemesí (Valencia)
13 agosto, 2019
10:00

Ser intèrpret de tabal implica, de fa molt temps, tocar el reboblant/timbal fondo. A més a més, la majoria de colles – en versió de concert – han adoptat una plantilla instrumental més pròpia d’una banda de música (bombo, plats, timbals, gongs) cosa que comporta major versatilitat del tabaleter. Per això, es començen a trobar obres amb instruments de percussió com la pandereta, castanyetes,bendir i davul, entre d´altres.

Per aquesta raó, a banda dels tallers orientats a la tècnica i ritmes de tabal, Sincròniques creu necessari ofertar un taller per abordar altres tipus de percussions i rítmiques. Percussions que, pel fet de no ser presents en escoles de música ni conservatoris, són menys conegudes. La majoria en desconeixem la tècnica, funció i possibilitats. Endinsar-nos-hi ens acostarà a ritmes veïns, propers o llunyans que, sens dubte, reforçaran el bagatge i sensibilitat musical.

Enguany tenim el plaer de comptar amb Isabel Martin que impartirà el taller de ritmes tradicionals de diversos indrets de la península ibèrica. En especial de la zona de Castella, una de les més riques en varietat i vigència de ritmes on la tradició segueix viva.

El fil conductor seran la PANDERETA i el PANDERO QUADRAT com a suport rítmic de cant i danses, de gran versatilitat tècnica i diversitat geogràfica. El taller se centrarà en la tècnica d’ambdós instruments, en coneixerem els estils rítmics de diferents indrets peninsulars i aprendrem a acompanyar el cant, tot comprenent la prosòdia dels versos. Farem també un breu recorregut per alguns ritmes amalgamats de la mediterrània oriental aplicats al pandero quadrat de Peñaparda i mirarem d’aplicar-los al tabalet valencià.

ISABEL MARTÍN canta, toca percussions diverses i investiga les percussions tradicionals i formes d’acompanyar el cant a la península ibèrica i països de la Mediterrània des del 2005. Comença els estudis al “Centro de Cultura tradicional Angel Carril ” de Salamanca, on durant anys es va dur a terme un destacat treball de recopilació i difusió de la cultura tradicional castellana. Actualment, continua formant-se Parra en cant i percussions ibèriques amb Eliseo Parra.

El seu interès per l’etnomusicologia la porta a formar-se en altres músiques tradicionals de la mediterrània amb professors de reconegut prestigi internacional com Efren López, Christos Barbas, Zohar Fresco o Aleix Tobias, entre d’altres. Ha viatjat sovint a Grècia, Bulgària i Turquia per amarar-se culturalment i musical in situ i adquirir una nova mirada amb la qual enfocar l’estudi de la tradició ibèrica.

L’any 2008 crea, amb Carlos Ramírez, el projecte Milo ke Mandarini en el qual aborden la tradició mediterrània amb personalitat pròpia. El 2011 reben el Premi Nacional a la Interpretació Musical “Creación Joven” en la modalitat de Música Popular. El 2016 presenten el seu disc «La vereda de la gitana», que ha estat presentat en prestigiosos festivals nacionals i internacionals com Equador, Ghana, Suïssa, Portugal, Grècia i Alemanya.

Durant els darrers anys, ha col•laborat amb reconeguts músics i en projectes de música modal com Ross Daly i Kelly Thoma entre d´altres.

Com a docent comparteix els coneixements de cant i percussió tradicional a la comarca de la Vera (Cáceres) des de 2012 i en diversos tallers arreu de la península.
En els següents enllaços podeu veure i sentir la percussió i el cant d´Isabel Martín.
www.youtube.com/watch?v=bnsvNlmJefg&feature=youtu.be
www.youtube.com/watch?v=i5RNaNSPjiw&feature=youtu.be
www.youtube.com/watch?v=7o8G6WNA4Xk
Facebook: Isabel Martín
Facebook: Milo ke Mandarini
Lloc web d’instruments Ramírez, els instruments de percussió que toca Isabel: https://ramirezinstruments.com/